LAG-PÅ-LAG MED THE LONGHORNS

LAG-PÅ-LAG MED THE LONGHORNS
Tekst & Foto: Jesper Grundahl

 

Jeg er en stor fan af jakker. Jeg elsker jakker. Spørg bare min kone, som sukker hver eneste gang jeg finder en ny jakke. På et tidspunkt i september, da det var allervarmest, gik jeg i mit stille sind og håbede at varmen snart ville holde op, så jeg kunne få brugt nogle af mine cykeljakker. Fordi vi danskere inderst inde godt kan lide den der LAG-PÅ-LAG kultur, hvor vi hylder os ind. Det må ligge i vores hygge-sind.

Med vinterens ankomst, og et yderst langt udsyn til sommer igen, må jeg dog erkende, at selvom jeg elsker mine jakker, så er lag-på-lag til en cykeltur et nødvendigt onde vi alle skal igennem. Som Rolf siger: “stive, kolde ben…..uf…det kan have stor indflydelse”, og ja, vinterkørsel er bare noget helt, helt andet.

Vinterkørsel er et balanceakt af påklædning. Hvornår er det for lidt, og hvornår er det for meget? Vi skal nødigt fryse, og vi skal ej heller koge over. Den gyldne regel er, at hvis du fryser en lille smule når du starter din cykeltur, så har du fået balanceret din påklædning korrekt. Hvis du derimod føler dig dejlig varm og tilpas, så er der stor chance for, at du vil koge over på et tidspunkt når du får pulsen op.

Kunsten er så at tage dit tøj på uden at du koger over indendørs. Afhængig af temperaturen udenfor er det alligevel en del lag du iklæder dig, og da du befinder dig indendøres, og sidder og slider med dine sko overtræk er der rig mulighed for, at du begynder at svede allerede inden du er kommet ud af døren. Et godt råd er, at tage dit tøj på i et rum hvor du kan åbne døren eller vinduet ud til, så du “sænker” temperaturen i rummet efterhånden som du får tøjet og dine sko overtræk på. Derefter er så bare afsted med det samme. 

Vinterkørsel er for mange en kold og kedelig affære.  Mange ender med at køre de samme ruter som om sommeren, hvilket på sigt kan dræbe enhver form for motivation. Du vil hade dig selv når du når frem til næste forår. Prøv i stedet noget andet. Hvis du har en Cross cykel er mulighederne uendelige. Din cykeltur behøver ikke at være en jernhård træningstur eksisterende på Watt-tal og Strava. Det er i lige så høj grad et spørgsmål om at holde benene i gang, og komme ud i den friske luft og få nogle oplevelser. Kør et sted hen. Stop op, nyd tilværelsen og din frihed.

Hvis du ikke har en Cross cykel betyder det ikke at du er afholdt fra den slags oplevelser. Din landevejscykel, om det er en vintercykel eller ej, kan tåle langt mere end du tror. Din cykel er ikke blot egnet til at køre på asfalt. Køb nogle 25mm eller 28mm dæk, og pump dækkene lavere end du normalt gør på din landevejscykel. Så er du klar til en frokost tur med THE LONGHORNS.

Vinterkørsel på landevej er ofte koldere end i skoven, så hvis du høre til den kuldskære type, og bare generelt ikke kan lide at cykle på landevejen om vinteren kan du med fordel få god træning, hvis du ruller en tur i skoven eller ud i naturen. Du er mange steder skærmet af træerne, og ruller spændende steder du ikke anede eksisterede. Den rette påklædning med vinterjakke, sko overtræk, benvarmere eller tights, er dog stadig essentiel for at du kan holde varmen. Kulden fra de sne- eller frostdækkede stier rammer dine tæer først.

Tag dig tid til at eksperimentere. Du kan sagtens tage den store sti, som går lige ud, men det er langt sjovere at svinge til højre og ikke vide hvor du lander. “Get Lost” - som man siger. Det er nu du har tiden til at afdække nye spændende ruter, som du kan overraske dine cykelvenner med en anden gang. Også om sommeren, hvor alting vil se anderledes ud igen.

“Winter Miles Are Summer Smiles”, og selvom det er koldt, vådt og gråt udenfor, så findes der ingen undskyldning for ikke at drage afsted, og nyde vinteren på din cykel. Kun dårlig påklædning.

Klæd dig derfor på med fornuft, og find ud af hvilke lag-på-lag bedst fungerer for dig. Vi er alle forskellige, og nogle har det koldere eller varmere end andre. Er du i tvivl hjælper vi dig gerne.

Herunder kan du se et udvalg af produkter som blev anvendt til denne historie.

God vintertur.