Mont Ventoux - Inden Tour feltet rammer

RUTEN FOR IDAG

Allerede fra morgenstunden er luften tyk og duften af lavendeler, friskbagt brød og varme flyver rundt i indergården til hotellet hvor jeg bor. Det bliver en varm dag.
Som annonceret starter den 12. etape af dette års Tour de France i Montpellier og slutter efter 184 km på toppen af Mont Ventoux. Jeg er tidligt oppe for at planlægge ruten inden varmen for alvor får fat i landskabet.
Mit hotel ligger i nærheden af Bédoin, og derfor slipper jeg for at køre de 120 kilometer gennem provence inden de første stigninger begynder.

Planen er istedet at køre de sidste 60 km fra Gordes hvor to mindre stigninger starter blødt ud. Med kaffe, muesli og den mindste croissant i hele provence er jeg klar til dagens udfordring.

[open_gallery]

[close_gallery]

PROVENCE BYER OG NY ASFALT

Landskabet er fantastisk - en blanding af lavendeler, vinmarker og små provence byer. Alt sammen forbundet af små veje der snoer sig fra by til by. Min tur går gennem en del af de her små byer og marker inden jeg kommer til Gordes der ligger på en lille top. Her starter dagens første stigning på ca. 3,5 km.
Fra Gordes kommer der en lille nedkørsel til et kloster hvorfra den anden stigning begynder. Col des trois Termes er 2,5 km lang, stejl som i 7,5% og i fuld solskin - varmen alene får den til at føles som 10%.
På toppen af Col des trois Termes kan man se Mont Ventoux og nu går ruten nedad mod Bédoin. Nedkørselen er super god med bløde sving og helt ny asfalt på mange af strækningerne - en ren fornøjelse rulle nedad inden dagens finale.

[open_gallery]

[close_gallery]

SLAGTERBÆNKEN

Giganten, det skaldede bjerg, kæmpen i provence. Bjerget har gennem tiden fået et utal af navne og det er nok ikke uden grund. Det har krævet sine ofre gennem tiden og måske af samme grund har Jørgen Leth også kaldet bjerget for slagterbænken.
Bjerget var første gang på Tour de France ruten i 1951, hvor den tidligere løbsdirektør Jacques Goddet, ønskede at gøre løbet endnu hårdere og mere spektakulært end tidligere.
Jeg starter opkørslen fra Bédoin, og det er netop den tur der jævnligt optræder på etapekortet i Tour de France. Nu venter 21,4 km med 7,4% i snit forude og jeg tænker, at grundlaget for en rigtig god finale på Frankrig's nationaldag er på plads. Heldigvis er jeg nærmest alene på bjerget så slagterbænken må vente til Bastilledagen. Den første del af ruten er skov og nåletræer og umiddelbart langt fra det man kender som det vindblæste måne landskab. Men langsomt kommer det tilsyne og på de sidste 6 km starter det berømte landskab, som man kender fra tv og de berømte dueller blandt favoritterne i feltet.
Tårnet fra vejrstationen står mere klar end målstregen fra sidste gang rytterne skulle kæmpe her.
Udsigten herfra er fantastisk og det vil på alle måder blive endnu en spektaktulær afslutning på et fantastisk etape, når rytterne d. 14. Juni 2016 endnu engang sætter sig på slagterbænken.
 

 

 

 

 

 

 


Tekst & Foto - Mikkel Würtz