TROELS VINTHER

Det er en utrolig smuk forårsmorgen. En af de få med helt klar himmel og 14 grader.
Vi ankommer til Vrads lige udenfor Silkeborg kl. 9.00 og da ruller Troels Vinther allerede rundt oppe ved kirken og tjekker cykel og udstyr.
Som han ruller rundt der ligner han stadig en professionel cykelrytter. Stærk, trimmet, brune ben og stadig med de berømte tan-lines på lårene.
Vi har sat Troels i stævne i forbindelse med en billedeserie vi skal have lavet af vores 2020 sommerkollektion - men også for at komme lidt tættere på rytteren og mennesket Troels.
Vi lærte selv Troels at kende for omkring 5 år siden, da han kørte på Team CULT, hvor Marcello Bergamo på det tidspunkt var leverandør af teamtøj.

Det er lækkert her i Vrads. Jeg har tit kørt motorpace med min far her da jeg var ung”

- siger han med et skævt, jysk smil på læben.
Med sine 33 år kan man vel ikke tillade sig at kalde Troels Vinther gammel, men han hentyder nok til sin for nyligt afsluttede karriere og det faktum at han netop er blevet far til lille Storm.
“Ja, han har faktisk sovet fint i nat, så det er dejligt”, svarer han på spørgsmålet om han er frisk og har fået lidt søvn.
Troels får det første sæt tøj på fra vores 77MB kollektion - og vi sender ham afsted med en lang overtrækstrøje.

Om end det er en smuk morgen, så er det trods alt lidt køligt når man ikke opholder sig direkte i solen. Han ruller ud i en unik, barsk natur i det midtjyske.
Efter et kvarters tid smider Troels overtrækstrøjen. Solen har nu fået fat og det minder om en lun sommermorgen.

RYTTEREN TROELS:
Troels har i mere end 10 år levet af at dyrke den sport han elsker.
Allerede som 19 årig skrev han kontrakt med det svenskbaserede Unibet, og han blev dermed holdkammerat med stærke ryttere som Rigoberto Urán, Victor Hugo Pena, Jimmy Casper og Baden Cooke.
Holdets ledelse havde holdt et skarpt øje til Troels i hans juniortid, og tog kontakt til ham under hans første Post Danmark Rundt.
De var meget interesseret og han blev kaldt til fysisk test i Belgien sammen med en polsk rytter på samme alder.
Begge slap igennem nåleøjet og fik kontrakt med teamet. 
Troels blev derefter udenlandsprof på WorldTouren allerede efter sit første år som senior.

Jeg kom meget hurtig fra start - flyttede til Luxembourg og delte lejlighed med Chris Anker. Jeg blev kastet ud i en masse forskellige løb. Jeg vandt ikke rigtigt noget, men fik en masse erfaring og hår på brystet, på meget kort tid.”
Herefter fulgte først 1 år på Team Capinordic og senere 2 år på  Glud & Marstand LRØ. Senere følger et enkelt år på Team Saxo Bank og henholdsvis 3 år hos Team CULT og senest 4 år hos Team Riwal Platform.
“Kontraken med Saxo Bank var min helt store drøm, som det var for stort set alle danske ryttere på det tidspunkt og jeg er enorm glad for jeg fik den opfyldt. 
Jeg ville så gerne bide mig fast på WorldTouren, og trænede alt for meget til hvad min krop kunne holde til”, siger Troels.
Efter Året på Saxo Bank vendte Troels igen hjem til Danmark og skrev kontrakt med Team CULT.


“På Team CULT fandt jeg sådan rigtig min rolle som rytter. Jeg havde opbygget en masse erfaring og den kunne jeg nu begynde at dele ud af. 2014 var klart det fedeste år i min karriere. Vi havde et drømmehold med gamle og unge talenter, som arbejde perfekt sammen. At hjælpe Cort tæt til sine mange sejre, er noget jeg aldrig vil glemme. Og jeg kunne da også selv sætte 2 UCI sejre på kontoen det år”

Marcello Bergamo leverede tøjet til Team CULT i både 2014 og 2015, hvor holdet slutteligt blev det første danske prokontinentale cykelhold. 
Det var som Troels nævner generelt lidt af et kontinentialt dream-team de år.
Med erfarne ryttere som Troels Vinther, Michael Reihs, Martin Mortensen og Mads Christensen, som alle havde flere år som udenlandsprof i bagagen, havde holdet en god grundstamme.
Dertil kom rækken af unge talenter, som siden hen har vist på det fornemste af de fortjente den titel. Mads Würtz, Magnus Cort og senest den nykårede Mads Pedersen bekræfter succesen af talentarbejdet.

Desværre styrtede Troels i marts 2019 og fik en meget slem hjernerystelse. Han kæmpede alt hvad han kunne for at komme tilbage til sit niveau før styrtet og hjernerystelsen. Faktisk nåede han også et stadie hvor tallene var som de skulle være og han kunne præstere, men når han pressede sig selv for hårdt sagde kroppen fra og hovedpinen vendte tilbage.

Jeg kæmpede til det allersidste med troen om at komme tilbage. Jeg ville ikke slutte min karriere med et styrt. Men nogle ting kan man ikke selv styre og det har jeg indfundet mig med nu.

Jeg er cykelrytter, og det vil jeg altid være”

- siger Troels

Efter en lille tur rundt i det barske landskab omkring Vrads, som faktisk tidligere også er blevet brugt som scene i nogle af de danske western-film, vender vi tilbage til den lille landsby.
Troels skifter trikot igen og inden vi sender ham ud på den klassiske Katrinedals-omgang, så får vi en snak med ham omkring fremtiden.


MENNESKET TROELS VINTHER:
Når man taler med Troels er man ikke i tvivl om, at afslutningen på hans karriere ikke var som han ønskede.
Men hvem ønsker ikke også at have indvirkning på sit eget forløb - eller i det mindste beslutte at nu er det tid til at stoppe.
Den mulighed fik Troels desværre ikke, men til gengæld kan han se tilbage på en flot karriere og ikke mindst 7 professionelle sejre - herunder en etapesejr i ungdommen svar på Tour de France - Tour de l’Avernir.
Og nu venter et nyt kapitel, som for alle professionelle oftest føles tomt og skræmmende.
For man ser sig selv som mere end blot en person, man er cykelrytter og det er en livsstil.
Men Troels er på ingen måder færdig med cykling.
Gennem sin professionel karriere er interessen og hans viden indenfor cykeltræning blevet større og større. Han har i mange år været tilknyttet den dygtige træner Phil Mansfield. 
Phil introducerede Troels til mere end bare timer på landevejen, og en stor del af træningen bestod i styrketræning - også under selve cykelturerne...

Phil er uden tvivl den klogeste person jeg kender rent træningsmæssigt. Han åbnede en helt ny verden af træning for mig, en verden som jeg stadig udforsker den dag i dag. Jeg er stolt over nu at kunne arbejde for ham”


- siger Troels da vi spørger ind til hans lange forhold til Phil.
Generelt falder snakken flere gange på Phil og man kan fornemme at han og Phil har en meget tæt og stærkt forhold.
Der er ingen tvivl om at en del af den succes Troels har opnået skyldes Phil.

Som vi nærmer os den klassiske lange bakke ude i Katrinedalen, finder Troels naturligt sin plads lige bag kofangeren - ligesom han har gjort så mange gange tidligere i karrieren. Klar til pace.
Vi holder lidt på mod op Bryrup, presser ham på ingen måder, men kan godt fornemme at han trods alt godt kan lide fornemmelsen af både fart og smerte i benene, mens han forsøger at hænge i.
Kort tid efter slipper han, og vi lader ham rulle op mod rundkørslen, hvor vi står klar til endnu et trøjeskift.

Vi er ikke i tvivl om at Troels stadig elsker at cykle og træne.
Troels er også fornyligt startet i en deltidsstilling som underviser på ISI Idrætsefterskolen i Ikast, og har blandt andet ansvaret for fysisk træning og vejledning af skolens elever på cykellinien - og kan nu give en masse erfaring videre til den kommende generation.

Cykling er meget mere end w/kg. Der er taktik, teknik og en stor mental faktor som spiller ind. ISI giver mig muligheden for at give viden tilbage til de unge, under fantastiske forhold.”, siger Troels mens han nævner, at man ved jo aldrig om en af fremtidens stjerner kunne komme fra ISI."
Udover trænerjobbet på ISI har han også en deltidsstilling i et nystartet træningscenter i Vejle, hvor der er fokus på cykeltræning.
Så Troels sidder langt fra stille.
Og med nyt hus i Silkeborg og nyligt ankomne Storm, så får han nok heller ikke lov til at sidde stille lige foreløbigt.
Heldigvis er der stadig tid til at også at lufte cyklen både alene, sammen med gamle holdkammerater eller slænget fra Det Sorte Værksted.

Troels er derudover netop blevet optaget på uddannelse som Bygningskoordinator i Herning, så fremtiden ser rigtig spændende ud.
Selvom det var en hård og meget svær beslutning at lægge rygnummeret i skuffen, så går livet videre og fremtiden byder på mange andre og nye udfordinger for både rytteren og mennesket Troels Vinther.